Začátek školního roku 2020/2021

Vážení rodiče, milé žákyně a žáci!

Jsme na začátku nového školního roku a troufám si tvrdit, že ještě nikdy nikdo nevstupoval na začátku měsíce září do nového školního roku s takovou nejistotou, obavami a tak velkým množstvím otázek, na které se prakticky nedá odpovědět, jako v současné době MY. Vy, žákyně a žáci, Vaši rodiče, já a mí kolegové, prostě všichni, kterých se dotýká „školní život“.

Na konci minulého školního roku jsme všichni věřili, že se epidemiologická situace bude zlepšovat a vstup do nového školního roku proběhne bez větších komplikací. Tušili jsme, že začátek nebude stejný jako v letech „před koronavirem“, ale věřili jsme ve zlepšení situace. Opak je však pravdou. Situace se nezlepšuje, spíše naopak.

Nový školní rok ještě ani nezačal a již jsou některé školy v naší republice z důvodu koronavirové nákazy uzavřeny a začátek školního roku v nich posunut.

Chtěl bych Vás všechny ujistit, že společně se svými kolegy, udělám vše pro to, aby začátek školního roku proběhl dle stanoveného plánu a nečekaných  a narychlo realizovaných změn, bylo co nejméně.

Všichni ovšem známe okřídlené „člověk míní a příroda mění“. Může se stát, že situace se nečekaně změní ze dne na den. S tím musíme počítat.

Věřme, že v České republice nenastane po otevření škol stejná situace jako v sousedním Německu, víme, jaká opatření k začátku školního roku zavádějí ve Slovenské republice.

Není možné vyloučit, že během prvních školních dnů nenastane situace, kdy na našem gymnáziu zavedeme povinné nošení roušek tak, jak k tomu sahají již některé pražské školy. Krok, který je nepopulární, nad rámec doporučení Ministerstva zdravotnictví, ale z pohledu vedení školy na zajištění ochrany zdraví žáků, patrně nezbytný.

Školy dostaly od MŠMT k dispozici dva manuály, které obsahují postupy a doporučení k ochraně zdraví. Ale jistě jste zaregistrovali, jak dlouho opatření v prvním manuálu vydržela a musel okamžitě přijít druhý, který měnil, upravoval, manuál první. Nejlepší příklad za všechny. Povinné roušky ve společných prostorech a neuběhly dva dny a už to neplatí.

Při výjimečné situaci ve škole se bude škola řídit doporučením  Krajské hygienické stanice.

Do přílohy si dovolím znovu přiložit původní i aktualizovaný manuál MŠMT a odkaz na stránky MŠMT https://www.msmt.cz/nejcastejsi-dotazy-ke-skolstvi-a-koronaviru-1

Rád bych Vás informoval o tom, že bych nechtěl „jedním škrtnutím pera“ zrušit všechny aktivity související s výukou, jako jsou školní exkurze, sportovně-turistické kurzy a především adaptační kurzy prvních ročníků.

S výjimkou adaptačních kurzů jsou všechny aktivity zatím pozastaveny, ale úplně vše zrušit nechci. Budu tedy se svými kolegy sledovat epidemiologický vývoj a v závislosti na něm, reagovat.

Věřme, že jarní měsíce tohoto školního roku nám budou již o něco příznivěji nakloněny.

Dovolte trochu optimistický závěr.

Přeji nám všem, a skutečně tomu věřím, že školní rok 2020/2021 bude pozvolným a opravdovým návratem našich životů do stavu, který byl pro nás před pouhým rokem běžný a samozřejmý.

Přeji Vám všem hodně zdraví, pevné nervy a pořádnou dávku optimismu.

Michal Drnec, ředitel