MaSo

Jarní MaSo 2024 

Dne 14.5. se na naší škole uskutečnila matematická soutěž – MaSo. Soutěž probíhala souběžně v několika městech po celé České republice. V Písku soutěžilo 15 týmů včetně dvou týmů z naší školy. 

MaSo není jen o řešení matematických úloh, ale také o doprovodné online hře, která je na každém ročníku jiná. Tentokrát byla o strategickém nakupování železnic a převážení cestujících po evropských městech. Za každý správně vypočítaný příklad tým dostal 100 jednotek virtuální měny, za kterou pak následně mohl nakupovat a stavět koleje, a body do celkového hodnocení. Tým, který získal nejvíce bodů, vyhrál. 

Naše týmy se umístily na úctyhodném 7. místě ve složení Lada Sobotková, Barbora Malinová, Zuzana Kopecká, Julie Holická a na krásném 10. ve složení David Král, David Moser, Vítek Peniaštek, Matěj Šmíd (všichni 3.O). Děkujeme za vzornou reprezentaci školy! 

Citronáda pro Athelas

Naše citronáda vydělává na dobré účely!

Dne 9.5. 2024 na naší škole proběhla charitativní akce „Citronáda“ na pomoc hospice Athelas, který se stará o těžce a nevyléčitelně nemocné osoby.

Ráno jsme se sešli v sedm hodin, abychom vše přichystali na půl osmou, kdy začínají chodit první studenti. Kromě samotné citronády jsme také prodávali citronové sušenky, které sklidily velký úspěch a byly brzy vyprodány. Škoda, že jich nebylo více. Atmosféra během dne byla úžasná. Přispěl k tomu skvělý hudební doprovod. Každou přestávku se rozezněl ve spojovací chodbě budov. Studenti i učitelé přicházeli, aby podpořili dobrou věc, prohodili s námi pár slov a ochutnali osvěžující nápoj. Akce končila kolem dvanácté hodiny vyprodáním zbylé citronády a následným úklidem.

Ohlédnutí za Celostátní přehlídkou dětských recitátorů

Tereza Literáková ze třídy 2.O se dne 25. dubna 2024 zúčastnila krajského kola Celostátní přehlídky dětských recitátorů v Českém Krumlově a obsadila úžasné třetí místo. Moc gratulujeme a děkujeme za reprezentaci naší školy!

A jak se za soutěží ohlíží Terka?

Na recitační soutěži jsem letos byla úplně poprvé, takže to je pro mě nová zkušenost. A musím říct, že mě to opravdu bavilo. Nepočítala jsem s tím, že se dostanu až do krajského kola, natož že bych se mohla nakonec ocitnout ve státním. Dobře, ta myšlenka přišla, ale bylo to spíš přání než očekávání. Chtěla jsem si to zažít a užít, což se mi splnilo. Původně jsem se přihlásila, protože se přihlásily kamarádky, ale jsem ráda, že jsem to udělala.

Ahoj Summiťáku !

Ahoj Summiťáku!

V letošním školním roce jsme se já – Jan Kudrna a Petr Malkus (oba 6.O) rozhodli zúčastnit Pražského studentského summitu. Je to mládežnický projekt pro studenty středních a vysokých škol. Hlavní náplní je simulace politického jednání největších mezinárodních organizací konkrétně G20, NATO, EU a OSN. Vybrali jsme si model G20, protože je určen pro dvojice. Navíc samotné jednání zlepšuje schopnosti v argumentaci, vystupování před větším publikem a zároveň je to skvělý přísun nových informací o mezinárodním politickém dění.

Juniorský maraton

Opět po roce se podařilo studentům našeho gymnázia složit desetičlenné družstvo a společně absolvovali slavnou atletickou distanci v rámci semifinálového kola Juniorského maratonu na atletickém stadionu v Českých Budějovicích. Akci provázelo běžecky příjemné počasí a naši běžci se již od startu drželi v popředí, několikrát dokonce vedli a dlouho drželi naději na postup do finále v rámci Pražského maratonu. V závěru však těsně nestačili na soupeře z Českých Budějovic a Vimperka, přesto náš tým vybojoval krásné 3. místo v čase 2:44:10. Štafeta běžela v pořadí: Jan Hryzbil, Vojtěch Malina, Sára Nosková, Vojtěch Velát, Klára Konfrštová, Ondřej Hrodek, Karolína Straková, Rostislav Baďura, Kryštof Chalupa, Prokop Vovesný a celou dobu je podporoval Viktor Bican, který plnil důležitou roli náhradníka.

Vojta Malina

Sbírka potravin - Jaro 2024

Sbírka potravin, která se konala 13.4.2024 ve všech krajích ČR, byla dnem solidarity. V tento čas mohl každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, hlavně darem trvanlivých potravin nebo drogerie. Sbírka se konala i u nás v Písku – hned v několika prodejnách. Naši dobrovolníci z Adry spolupracovali právě s jednou z nich, a to s prodejnou Lidl. Děkujeme všem za podporu i za přispění do sbírky!

Chromá Eliška, Čecháčková Pavlína a Vlková Julie